Oude tijden herleven tijdens succesvol oogstfeest

Het organiseren van een oogstfeest op het erf bij de familie Reinders aan de Kromme Elleboog is een traditie aan het worden, dit jaar alweer voor de vijfde keer. Rond de tweehonderd mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging of hoorden via kennissen van dit mooie “evenement”. Het weer was uitstekend, de deelnemers hadden veel plezier en voor het publiek was er van alles te zien.

Nieuw dit jaar was dat deelnemers de gelegenheid hadden om een stukje land om te ploegen, dit bleek toch nog een hele kunst om dat zonder een GPS systeem netjes recht te doen. Ook was er een getrokken combine, een oude zaaimachine en een zelfbinder. Voor het publiek was dit een leuke afwisseling van diverse activiteiten.

Henk Reinders heeft zijn McCormick WD-9 gestart en brengt deze langzaam op het juiste toerental, het dorsen kan beginnen.
Roelof Uilders in actie, voor een beter resultaat had hij een grote kei op de ploeg gelegd.
Eric Reinders heeft een wel heel bijzondere getrokken combine achter de trekker. Een Claas super automatic maaidorser uit 1964.

De grote Borga dorsmachine van Henk Reinders was weer volop in bedrijf. Het blijft een indrukwekkend gezicht hoe een ingenieus samenstel van wielen, riemen en veel heen en weer gaande onderdelen aan de ene kant pakken stro maakt en aan de andere kant zakken met graan vult. Een arbeidsintensieve bezigheid waar een dorsploeg medewerker vroeger rond het eind van de jaren vijftig zo’n 90 gulden in de week mee verdiende.

Twee man op de kar om de bossen naar boven te werken. Bovenop de dorskast staan de instoppers die de garve netjes verspreiden waardoor het mooi gedorst kan worden.
De stropakken worden geperst in een zogenaamde ‘peerdekop’, deze pakken moesten vroeger altijd zo’n 50 tot 55 kg zijn. Dat is een mooi gewicht zowel voor de handelaar als de boer. De stropakken worden met dun metaaldraad gebonden (pakkedroad). Een precies werkje wat door twee man wordt gedaan. De man met de naald (de naalder) steekt de naald met draad door het stro. De man aan de andere kant is de tegennaaier. Samen zorgden ze er voor dat de draden rond een pakje even strak aangetrokken werden. Aan het eind van de pers stond dan altijd iemand die de pakken wegdroeg met zo’n zak op het hoofd.
Aan de andere kant van de dorsmachine werkt altijd de weger. Hij moet de lege zakken vastklikken en als die vol zijn wegen en dichtknopen. Op de hoek zit een soort lift (zakkenheffer) waarmee de volle zak naar schouderhoogte wordt gebracht en hij die ergens kon wegleggen. Vandaag heeft de zakkenvuller assistentie van een flinke zakkensjouwer.
Bij de dorsmachine hoort ook een houten wagen (pak- of bagagewagen) voor alle materialen welke nodig zijn tijdens het werk zoals drijfriemen, olie en diverse gereedschappen. Ook zat er een koffieketel in voor als de ploeg veraf aan het werk was of als de boer geen zin had om de dorsploeg van koffie te voorzien. Henk Reinders is overigens nog op zoek naar zo’n originele koffieketel.
Dat het niet alleen mannenwerk is laat Jarno Uilders zien, samen met zijn vriendin werken zij met de zelfbinder.
Zonder jeugd geen toekomst, mooi om te zien met hoeveel overgave deze kinderen aan het werk zijn.
Groot is ook het aantal oude tractoren welke opgesteld staan, de ene volledig gerestaureerd de andere alsof die zo uit het werk komt.

Henk Reinders laat weten dat een groep enthousiaste mensen uit het dorp dit festijn organiseren. Met daaromheen een nog grotere groep van liefhebbers welke graag een paar uur in de stof gaan staan op en rond de dorsmachine of op een andere manier het oogstfeest tot een succes maken. Voor een ouderwets prijsje kon men zelfs een broodje hamburger, braadworst en drankjes kopen. Alles was tot in de puntjes verzorgd! Wat mogen we in ons dorp blij zijn met dit soort initiatieven welke ook nog gratis toegankelijk zijn.

Op naar het volgende jaar!

Klik hier voor alle foto’s

Klik hier voor de door Trekkerweb.nl op youtube gepresenteerde video opname van het oogstfeest