Oude tijden herleven tijdens zelfbinderen van rogge

Vandaag was aan de sluisvierweg een groep enthousiaste dorpsgenoten rogge aan het zelfbinderen. De weersomstandigheden waren perfect en iedereen had er veel plezier in.

Jan Uilders en zoon Jarno hadden hun McCormick trekker uit begin jaren zestig en de tien jaar oudere international zelfbinder weer in uitstekende conditie.

Volgens Henk Reinders was het vandaag wel het juiste moment om dit te doen, na het weekend stijgen de temperaturen tot grote hoogte en dan is het plezier er snel vanaf. De zelfbinder, zoals de naam al zegt, maakt er handzame bosjes van waarna deze net als vroeger als schoven opgepakt worden om verder te drogen.

Een schoof rogge, voor allerlei doeleinden geschikt.
Historische oogstdag 2021

De vandaag gemaaide rogge zal op zaterdag 27 augustus met behulp van een oude Borga dorsmachine uit 1953 gedorst worden. Dit gebeurt tijdens de Historische oogstdag op het erf van de familie Reinders aan de Kromme Elleboog. De organisatie van die dag is in handen van Henk Reinders, Jan Uilders, Henk Fransen en Bert Hilbrands, tezamen met veel vrijwilligers willen zij graag alle inwoners van Westenesch en genodigden die dag oude tijden laten herleven.

klik hier voor meer foto’s