Prachtige oriënteringsrit vol uitdagende opdrachten

De activiteitencommissie had weer hun uiterste best gedaan om een oriënteringsrit te organiseren die niet alleen door een prachtig deel van de provincie ging maar tegelijk ook één waar kennis en alertheid van de deelnemers voor nodig was.

We moesten zondag op tijd vertrekken vanaf de grote brink. Van een vorige keer was bekend dat het venijn in de staart zit dus wilden we eerst alle vragen even rustig doornemen maar die gelegenheid kregen we niet van Sanne. We werden vriendelijk verzocht te vertrekken want het volgende team stond ook al klaar.

Al snel hadden we Westenesch achter ons gelaten en volgden we het Oranjekanaal naar ’t Haantje. We begrepen al dat je toch echt een paar vragen vooruit moet lezen en goed op de borden moet letten. Over de hoogte van een viaduct maak je je normaal niet zo druk om maar tijdens zo’n rit is dat toch even anders.
In Odoornerveen kwamen we langs het vliegveld van de modelvliegclub, daar was iets bijzonders te doen gezien het vele publiek. Even verderop zagen we oude Heinkel scooters staan, uit een bericht van RTV Drenthe blijkt dat het leden van de Heinkelclub De Kwakel zijn die een rit door Drenthe maken.

Toen we in Westdorp aankwamen moesten we uitzoeken wat Jan Hof alstublieft niet wilde, we dachten aan zo’n sticker met ja/nee voor reclame maar als je dan een mede deelnemer ziet staan stop je ook maar even, aha een informatiebord, dat helpt.

In eerste instantie denk je dat ‘De oude waag’ in Drouwen een Restaurant of zo is geweest maar toch maar even bij de buren vragen. De beste man noemde veel over de geschiedenis van het pand maar ineens noemde hij ‘auto bioscoop’. Kijk, dat hadden we nodig.

En toen verder naar het rustpunt bij Camping Alinghoek in Drouwen waar Jeroen ons zat op te wachten. Meerdere teams kwamen binnen en zo links en rechts werden wat ervaringen uitgewisseld. Na een kopje koffie met heerlijke appeltaart en flink veel slagroom gingen we verder.

We kwamen in Gasselte aan. We hadden toen nog niet door dat het venijn hier te vinden was. Prachtige plekjes van Drenthe hebben we voor het eerst gezien, zoals bijvoorbeeld de Spoordok in Buinen. Wanneer is deze spoorlijn opgeheven? Tja, dan toch maar weer de informatieborden goed lezen, dat is ook een hele kunst want je moet natuurlijk wel het goede jaartal nemen. De telefoongebruikers zouden nu door de mand vallen bleek later bij de uitleg door Jeroen en Sanne.

En dan kom je op bladzijde 6 van de opdrachten, over windmolens en een bekende Emmenaar enzo. Maar dan als laatste de vraag ‘in welk dorp kwam je een 13e eeuws wit kerkje tegen’? Het venijn zat hem toch weer in de staart deze keer, het was dus in Gasselte. We hebben er wel om gelachen.

Het was na aankomst op de brink gezellig druk, de organisatie had voor hapjes en drinken gezorgd en een ander team zorgde voor muziek. Jeroen en Sanne maakten de uitslag bekend, leuk was de ‘discussie’ over de juiste antwoorden maar zoals bekend heeft de wedstrijdleiding altijd gelijk. We kunnen terugkijken op een hele mooie en gezellige middag, veel onbekende stukjes van Drenthe gezien en ook weer veel geleerd. De activiteitencommissie wordt hartelijk bedankt en we kijken uit naar een volgende rit.

Klik hier voor alle foto.