Weer veel te doen tijdens de paasdagen

Het is elk jaar hetzelfde en toch is het ook elk jaar weer anders. Dit is nou zo’n ding waarom die tradities in ons dorp niet vervelen en ook elk jaar weer op veel belangstelling kunnen rekenen. Laten we eens kijken wat er allemaal te doen was in ons mooie dorp.

Het paasvuur

Het bouwen van een paasbult en het aansteken daarvan is zo’n traditie welke al honderden jaren gebeurt. In wikipedia is te lezen dat een paasvuur voor vruchtbaarheid zou zorgen, dat mensen door het vuur sprongen, dat er wilde dansen rond het vuur plaats vonden en dat er veel werd gedronken. Het zal allemaal zo zijn, ik denk dat wij ons nu alleen nog herkennen in het drinken van een borrel of een pilsje bij het paasvuur.

Op tweede paasdag om 20:00 mochten de kinderen met een brandende fakkel de paasbult aansteken. Het is toch elke keer weer prachtig om te zien met hoeveel trots zij dat doen, maar soms ook met enige voorzichtigheid, het is natuurlijk ook niet zomaar wat. Normaal mag je niet met vuur spelen en nu mag je maar zo zo’n grote bult met takken aansteken, pff.

Klik hier voor meer foto’s

De paasbult opbouwen

Ook zo’n traditie bij ons is, dat rond 10:00 uur in de morgen een groepje mannen bijeen komen om de paasbult netjes te maken voor de avond. De bult wordt flink hoog opgestapeld met een graafmachine. De mannen harken het terrein rondom de bult netjes aan en er komt nog een grote tak of dennenboom, wat maar beschikbaar is, bovenop de bult te staan. Hier in Westenesch gaan we voor een eenvoudige maar doelmatige werkwijze. Geen gedoe met maandenlang takken in het rond leggen zodat je een superstrakke bult krijgt, nee gewoon simpel houden. Als het eenmaal brandt zie je het verschil toch niet meer.

Na zo’n zware klus heeft iedereen wel dorst en daar moet je natuurlijk wel wat aan doen.

Klik hier voor meer foto’s

Indoor paaseieren zoeken

Gewoontegetrouw mogen de kinderen ’s middags eieren zoeken op De Brink. Maar dit jaar hadden we, min of meer uit nood geboren, een noviteit, de kinderen konden indoor eieren zoeken. We houden van traditie maar het moet wel praktisch en leuk blijven zal de jeugdcommissie gedacht hebben. Het weer hielp niet mee dus de kinderen konden in de grote schuur bij de Familie Schutrups naar hartelust hun eieren gaan opzoeken. Een geweldige oplossing want de ruim twintig kinderen hadden samen met ouders en grootouders veel plezier tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Onder een grasmaaier, achter een hooibaal, overal lagen de eieren verstopt. Misschien was dit zo nog wel leuker dan wat iedereen gewend was. In ieder geval was het weer nu geen spelbreker.

Klik hier voor meer foto’s

Neutie Schiet’n

Op paaszaterdag kwamen ’s avonds zo’n dertig belangstellenden naar Manege De Eekwal voor het traditionele neutie schiet’n. Het blijft een hele kunst om vanaf achteraan de neuten weg te spelen. Anneginus Brookman liet die avond zien dat hij de beste neutie schieter was, zijn schoonzus Annie Brookman kreeg ook een prijs, dat was een hele mooie poedelprijs.

Klik hier voor meer foto’s

Paasstukje maken

Zo’n twee weken daarvoor op 18 maart had de activiteitencommissie weer van alles uit de kast getrokken voor het maken van paasstukjes. In Manege De Eekwal was het gezellig druk en dat zal vast geholpen hebben bij de kwaliteit van het werk. Heel bijzonder om te zien hoe je toch in vrij korte tijd zo’n prachtig paasstukje kunt maken.

Klik hier voor meer foto’s

De redactie wil iedereen hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van de vele foto’s.